Flos

Gun lamp

Design, Philippe Starck 

Over Gun lamp

Philippe Starck laat met dit ontwerp zijn politiek engagement zien. Guns vraagt aandacht voor de wereldwijde handel in wapens. Starck spaart daarbij de grootste wapenexporterende naties niet: met de Beretta (Bedside Gun) wijst hij op de desbetreffende verantwoordelijkheid van Europa, de M16 (Lounge Gun) symboliseert de verwoestende kracht van de VS en de Kalashnikov AK47 (Table Gun) het leed dat Rusland veroorzaakt. Verguld met 18-karaats goud benadrukt Guns het droevige verband tussen oorlog en geld.
De zwarte kap symboliseert de dood die hier noodzakelijk mee gepaard gaat. Of vind je de zilveren Guns beter en discreter? De inscriptie ‘Happiness Is A Hot Gun’ in de voet van de lamp stemt in elk geval tot nadenken.

• Het lijkt erop dat Philippe Starck de mensen een geweten wil schoppen met zijn Guns-designs. Dat doet hij met een stijlvol, esthetisch design dat iedereen graag in huis wil halen. Met Guns haal je dus prachtige designverlichting en zelfs een stukje engagement in huis. Bovendien gaat 20% van de opbrengst van elke lamp uit de Guns-serie van Starck naar een goed doel.