Recepttip: Italiaanse pizza met de Big Green Egg

Bij BinnenUit Buitenmeubelen in Heinkenszand kunt u terecht voor een verscheidenheid aan tuinmeubelen, waaronder de Big Green Egg. Met deze exclusieve en populaire outdoor cooker kunt u de meest heerlijke gerechten bereiden. Probeer dit recept voor Italiaanse pizza!
 

Het is een mythe dat een pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur moet worden gebakken. Als vuistregel kunt u hanteren dat hoe dunner de deegbodem is, hoe hoger de temperatuur van de Big Green Egg mag zijn. Bekijk hier een video met uitleg over de pizzafunctie van de Big Green Egg!

Strooi voordat u de pizza op de Flat Baking Stone laat glijden wat bloem of maismeel op de steen. Het deeg zal dan niet vastplakken en op deze manier kunt u goed inschatten hoe heet de Flat Baking Stone is. Als de bloem of het meel niet verkleurt dan is deze nog niet heet genoeg. Het moet langzaam een beetje bruin worden en lekker gaan geuren. Als het meteen verbrandt, dan is de steen te heet. Wrijf in dit geval met een licht vochtige theedoek in een ronddraaiende beweging drie keer over de Flat Baking Stone. Hierdoor zal de oppervlaktetemperatuur van de steen met 20-25 graden dalen. Herhaal eventueel nogmaals en bestrooi opnieuw met bloem of maismeel.
 

Basisrecept voor deegbodem en saus

De saus is een Italiaanse basissaus die bijvoorbeeld ook voor lasagne of pasta kan worden gebruikt. Maak dus gerust meer dan aangegeven hoeveelheid. Met de topping kunt u eventueel naar eigen smaak variëren.
 

Deegbodem voor 2 pizza’s:

250 g bloem
150 ml lauwwarm water
20 g verse of 7 g droge gist
1 tl suiker
1 el olijfolie
 

Basissaus voor 2 pizza’s:

1 rode ui
8 tomaten
3-4 el olijfolie
3 teentjes knoflook
10 blaadjes basilicum

Meng de bloem met een snufje zout in een kom door elkaar. Doe het water in een maatbeker en los hier de gist en de suiker in op. Meg de vloeistof door de bloem. Kneed in 1 minuut door en voeg de olijfolie toe. Kneed het deeg nu minstens 5 minuten goed door, dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine. Dek de kom af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in twee gelijke porties voor twee grote pizzabodems of in vier gelijke porties voor vier minipizza’s. Bestrooi de Pizza Dough Rolling Met met bloem en rol het deeg op de mat met een pizzaroller uit. U kunt de deegbodem ook direct op de Wooden Pizza Peel vormen. Bestrooi deze in dit geval met bloem, leg het deeg op de Pizza Peel en duw het deeg met de handpalm steeds iets verder naar buiten. Draai de pizza peel hierbij steeds een kwartslag met de vrije hand.

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en leg na 10-12 minuten de rode uit direct tussen de gloeiende houtskool. Sluit de deksel van de Big Green Egg en laat de uit ongeveer 20 minuten poffen. Keer de ui tijdens het poffen enkele malen met de Grill Tong. Neem de ui uit de Big Green Egg. Plaats het rvs rooster en verwarm de Big Green Egg tot ongeveer 160 graden. Halveer intussen de tomaten en bestrijk het snijvlak met 1 eetlepel van de olijfolie. Leg de tomaten op het snijvlak op het rooster, sluit de deksel en gril de tomaten ongeveer 20-25 minuten, tot ze mooi goudbruin gekarameliseerd zijn. Leg tegelijkertijd de teentjes knoflook op het rooster en pof deze tot ze zacht zijn. Verwijder intussen de zwartgeblakerde schil van de ui en snijd de ui doormidden.

Doe de gegrilde tomaten en een halve rode uit in een blender en knijp de teentjes knoflook erboven uit. Voeg de basilicumblaadjes en resterende olijfolie toe. Pureer de groenten en breng op smaak met peper en zout. Met de deegbodem en basissaus kunnen we eindeloos variëren door de pizza’s met verschillende toppings te beleggen of met verschillende ingrediënten te vullen.
 

Basisrecept voor pizza prosciutto

1 grote deegbodem
½ hoeveelheid basissaus
½ bol buffelmozzarella
5 kalamata olijven, zonder pit
4 plakjes Parmaham
30 gr geraspte belegen kaas
Olijfolie
8 blaadjes basilicum

Leg de deegbodem met behulp van de deegroller op een met bloem bestrooide Pizza Schep. Schep de basissaus met een soeplepel in het midden van de deegbodem en strijk met de bolle onderkant van de lepel naar de rand toe uit. Houd een aan de buitenkant een randje deeg vrij.

Scheur de buffelmozzarella in stukken en snijd de olijven in plakjes. Verdeel met de parmaham en geraspte kaas de deegbodem. Bestrijk de deegrand tenslotte met nog wat olijfolie. Laat de pizza met behulp van de pizza schep op de met bloem of maismeel bestrooide Flat Baking Stone glijden, sluit de deksel van de EGG en bak de pizza in ongeveer 4-8 minuten gaar. De bereidingstijd is, zoals eerder omschreven, afhankelijk van de dikte van de deegbodem. Bestrooi de pizza na het bakken met de basilicum en besprenkel met olijfolie.