Onderhoud Houten bladen

Natuurolie

Werkbladen die behandeld zijn met ”Witte Natuurolie” dienen bij ontvangst, na montage maar voor ingebruikname, altijd nabehandeld te worden met de bijgeleverde witte natuurolie. De nabehandeling dient meerdere malen herhaald te worden totdat de poriën van het hout gesloten zijn en het oppervlak vuilwerend is geworden.

Dagelijks onderhoud: zorg ervoor d • at er geen water op het werkblad blijft staan. Reinig het blad met een zachte, in warm water uitgewrongen doek. Denk eraan dat hout uitdroogt door gebruik van afwasmiddel, waardoor het werkblad vaker nabehandeld moet worden.

 • Bij vlekken: verwijder de vloeistof (koffie, thee, wijn etc.) en neem de vlek af met afwasmiddel (smeer eventueel afwasmiddel direct op de vlek en laat het 5 min. intrekken). Indien de vlek niet verdwijnt, kan men een groen huishoudsponsje gebruiken. Het blad afvegen en 24 uur laten drogen. Hierna dient u het blad met olie te behandelen volgens onderstaande aanwijzingen.
   
 • Indien het oppervlak schraal aandoet kan men het met olie in de lengterichting schuren met schuurpapier (korrel 180) of een groen huishoudsponsje. Indien het oppervlak in orde is dient men het werkblad te ontvetten met een ontvettingsmiddel (houtreiniger/afwasmiddel) op een doek voordat de olie wordt aangebracht. Na het afnemen dient het blad 100% droog te zijn voordat men de olie in een gelijkmatig dun laagje over het blad verdeelt met een pluisvrije doek of een groen sponsje.
   
 • Wacht 1–2 minuten tot de olie in het hout dringt. Overtollige olie kan men ondertussen verdelen naar plaatsen waar de olie al ingetrokken is, omdat de zuigkracht van het hout verschillend is. Overtollige olie afvegen met een pluisvrije doek. Het oppervlak dient geheel olievrij te zijn. Meerdere malen afvegen zolang er olie op het oppervlak aanwezig is.
   
 • Denk eraan dat het oppervlak blijft zoals het wordt achtergelaten.
   
 • Na 24 uur bij +20 graden is de olie droog. In deze periode mag het werkblad niet nat worden.
   
 • De behandeling herhalen totdat de poriën van het hout gesloten zijn. Daarna dient men het werkblad 4-5 maal per jaar of naar behoefte na te behandelen.
   
 • PAS OP: wees voorzichtig met het schuren van oppervlakken die behandeld zijn met ”Witte Natuurolie”, omdat men door krachtig afschuren de behandelde laag kan wegschuren tot op het onbehandelde hout (”Witte Natuurolie” is geen dieptebehandeling maar een oppervlaktebehandeling met wit pigment.
   

Natuurzeep

Alle met natuurzeep behandelde werkbladen zijn in de fabriek met natuurzeep voorbehandeld en zijn daardoor vuilwerend. Nabehandeling direct na de montage en voor ingebruikname is echter noodzakelijk om de houtporiën te sluiten en het blad effectief tegen vuil worden te beschermen. Deze nabehandeling dient meerdere malen herhaald te worden tot het oppervlak vuilwerend en gelijkmatig van aanblik is. Zelfs als het hout goed onderhouden wordt kunnen er toch kleine scheurtjes optreden. Dit dient men te accepteren als een natuurlijk verschijnsel.

De container met natuurzeep schudden en een zeepoplossing met water maken in een verhouding van 1 : 1. Of men gebruikt de zeep onverdund, hoe minder water hoe beter.

 • De natuurzeep met een pluisvrije doek in een dunne gelijkmatige laag op het werkblad aanbrengen.
   
 • Wacht 2 – 3 minuten terwijl de zeep in het hout dringt. Overtollige zeep kan men ondertussen verdelen naar plaatsen waar de zeep al ingetrokken is, omdat de zuigkracht van het hout verschillend is.
   
 • De behandeling herhalen totdat het oppervlak vuilwerend is. • Overtollige natuurzeep verwijderen met een goed uitgewrongen doek. Het oppervlak dient geheel vrij te zijn van zeep.  Meerdere malen afvegen als er nog steeds overtollige zeep aanwezig is. Denk eraan dat het oppervlak blijft zoals het wordt achtergelaten.
   
 • Nadat het blad behandeld is, dient de zeep de volgende dagen te drogen, daarom dient men water op het werkblad te vermijden.
   
 • Deze behandeling dient meerdere malen herhaald te worden tot de poriën van het hout gesloten zijn en het oppervlak vuilwerend en gelijkmatig van aanblik is geworden.
   
 • Hierna dient men het werkblad regelmatig te behandelen.
   
 • Bij vlekken: verwijder de vloeistof (koffie, thee, wijn etc.) en schuur tot de vlek weg is. Daarna de natuurzeep weer aanbrengen. Volg bovenstaande aanwijzingen.
   
 • Dagelijks onderhoud: zorg ervoor dat er geen water op het werkblad blijft staan. Reinig het werkblad met een goed uitgewrongen doek met schoon water.
   

Klik op onderstaande teksten voor meer informatie van de experts van Vorm Keuken, Bad & Vuur.