Onderhoud van uw keukenwerkblad

Geschreven door

Rob Maassen BinnenUit Keuken & Bad

Een keukenwerkblad wordt veelvuldig gebruikt. Niet alleen voor het bereiden van eten, maar ook voor het inschenken van drankjes, het opmaken van borden of het zetten van koffie. Bij dagelijks gebruik kunnen er op het blad vlekken ontstaan. In deze blog vindt u tips over het reinigen van het werkblad en leest u meer over het onderhoud op de lange termijn.

Werkbladen voor de keuken zijn er in verschillende materialen, kleuren en samenstellingen. Zo vindt u bij BinnenUit Keuken & Bad keukens met werkbladen van composiet, natuursteen, massief hout, kunststof en rvs.
 

Hout en natuursteen

Hout en natuursteen zijn natuurproducten die na plaatsing nog doorleven. Ieder blad heeft een unieke uitstraling en is uitvoerbaar in verschillende materialen en kleurstellingen. Let er bij het dagelijks gebruik vooral op dat vloeistoffen zoals rode wijn, bietensap, citroensap, kerrie en natte theezakjes vlekken kunnen veroorzaken die in het blad trekken. Er wordt dan ook aangeraden om vuil en vlekken direct te verwijderen. Vlekken op hout kunnen worden weggehaald met een vochtige doek en afwasmiddel. Natuursteen kunt u reinigen met zachte (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Gebruik op natuursteen nooit vloeibare schuurmiddelen, synthetische middelen of schuursponsjes: hierdoor kan het blad dof worden.
 

Composiet

De steen composiet bestaat uit natuurlijke kwartskorrels, bindmiddel en pigmenten. Door deze bestandsdelen zijn keukenbladen van composiet niet poreus, zodat ze geen vloeistoffen opnemen. De bladen zijn goed bestand tegen de gebruikelijke huishoudmiddelen, maar ze zijn niet opgewassen tegen agressievere schoonmaakmiddelen als verfafbijtmiddelen, kwastreinigers, metaalreinigers, ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische stoffen. Ook groene zeep is niet geschikt voor dit blad. Hardnekkige vlekken en aangekoekte etensresten kunt u verwijderen door het blad regelmatig te reinigen met een vloeibaar schuurmiddel in combinatie met de grove groene kant van een schuurspons.


Kunststof

Kunststof bladen zijn er in verschillende uitvoeringen, maar deze bladen zijn allen niet bestand tegen hitte. Zet onder een pan of heet bord altijd een onderzetter om brandplekken te voorkomen. Bij dagelijks gebruik kunnen op een kunststof blad krasjes ontstaan. Snijden of hakken op het keukenblad is dan ook geen goed idee: gebruik hiervoor een snijplank. De meeste vlekken op een kunststof blad kunnen worden verwijderd met een microvezeldoek en een zacht schoonmaakmiddel. Ondanks dat de meeste kunststof bladen niet poreus zijn, wordt er aangeraden om gemorste producten meteen op te vegen. Let er bij kunststof op dat gemorste chemicaliën onmiddellijk en met overvloedig zeepsop moeten worden weggespoeld om schade aan het oppervlak te voorkomen. Denk hierbij aan middelen als verfafbijtmiddelen, kwastreinigers, schoonmaakmiddelen voor metaal en ovens, afvoerontstoppers en nagellakremovers.
 

Roestvrij staal

Met een roestvrij stalen werkblad (rvs) geeft u de keuken een tijdloze uitstraling. Rvs is watervast, zeer hygiënisch en kan zowel tegen hoge als lage temperaturen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten bladen hoeft u een rvs blad geen nabehandeling te geven. Een blad dat een geschuurd of bekrast uiterlijk heeft, is minder gevoelig voor krassen dan de onbehandelde variant. Vuil kunt u makkelijk verwijderen met een vochtige doek en aangekoekte resten kunt u schoonmaken met wat zeep of wasmiddel. Pas op met schuurmiddelen, staalwol en schuursponsjes: deze kunnen krassen op het blad veroorzaken. Zoute en zure stoffen (zoals azijn of citroensap) kunnen witte vlekjes of kuiltjes veroorzaken. Ondanks dat een rvs blad bestand is tegen hitte, kunnen er blauwbruine plekken ontstaan die alleen met professionele rvs onderhoudsmiddelen te verwijderen zijn.
 

Meer tips

Wilt u meer weten over het onderhouden van diverse werkbladen? Lees meer tips over het onderhouden en schoonmaken van werkbladen van graniet, hout of composiet! Uiteraard kunt u voor meer informatie ook terecht bij BinnenUit Keuken & Bad: onze adviseurs lichten een en ander graag toe.