Ervaar het verschil tussen led-tv en oled-tv

Geschreven door

Eric Minet BinnenUit Beeld & Geluid

Steeds vaker hoor je de termen led-tv en oled-tv voorbijkomen. Wat voor een televisies zijn dit en wat zijn de voornaamste verschillen tussen led en oled? Verkoopadviseur Eric Minet van BinnenUit Beeld & Geluid vertelt u meer over de mogelijkheden. 

Lange tijd waren televisies met grote beeldbuizen de norm. Deze televisies zijn al jaren van de markt en hebben plaatsgemaakt voor televisies met steeds plattere schermen, zoals plasmaschermen en lcd-schermen. De ontwikkelingen in deze platte schermen gaan snel. Heel snel. Zo hoort u tegenwoordig vooral de termen led-tv en oled-tv voorbijkomen. Maar wat houden deze termen in? Wat zijn de voordelen van led en welke voordelen biedt oled? Eric Minet, verkoopadviseur van BinnenUit Beeld & Geluid vertelt u er meer over.
 

Led-lampjes in led-tv’s

Led-televisies zijn eigenlijk lcd-televisies, maar dan voorzien van een achtergrondverlichting met led-lichtjes. Deze led-lampjes zijn verwerkt in het paneel en zij verlichten het lcd-scherm dat ervoor is geplaatst. De kristallen in het lcd-scherm geven zelf geen licht, maar zij laten het licht van het led-paneel door. Er zijn twee soorten led-tv’s met eigen kenmerken en mogelijkheden: 

  • Edge lit led-verlichting
    Bij edge lit zijn de led-lampjes enkel in de randen van het beeldscherm geplaatst. Met een speciale techniek zie je het licht niet enkel aan de randen, maar wordt het licht over het gehele scherm getoond. 
     

  • Full led-verlichting
    Wilt u het licht over het volledige beeld zien, kies dan voor full led-verlichting of direct led-verlichting. Bij full led zijn de led-lampen direct achter het lcd-scherm geplaatst. Hierdoor wordt het gehele scherm nog natuurlijker verlicht. Het grote voordeel van full led is dat de led-lampjes onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Schakel enkele lampen uit, en uw beeld verkrijgt diepere zwartwaarden en een hoger contrast. 
     

Maak kennis met oled 

In tegenstelling tot led is oled een compleet nieuwe schermtechniek. Oled-schermen worden al gebruikt in smartphones, maar deze techniek is nu met een opmars bezig richting de televisies. Bij oled is het paneel gemaakt van miljoenen led-lampjes. Deze led’s kunnen zelf licht genereren om het beeld weer te geven. Omdat iedere pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig – hierdoor zijn oled-schermen nog dunner dan led-schermen.
 

Voordelen van oled

Oled biedt diverse voordelen. Zo is het contrast bij een oled-scherm heel goed. De schermen beschikken over de meest diepe zwartwaarden op de markt en een hoog contrast: in de lichte en donkere delen van het beeld ziet u veel details. Daarnaast verbruiken oled-televisies minder energie, reageren ze sneller op uw bediening en beschikken ze over een extra grote kijkhoek. Dit vergroot het kijkplezier aanzienlijk!
 

Led en oled bij woonwinkel BinnenUit

Oled televisies zijn nog niet bij ieder televisiemerk verkrijgbaar. Een gerenommeerd tv-merk dat al wel met oled werkt, is Loewe. Met de Loewe bild OLED-televisies combineert het merk voortreffelijk design met een onnavolgbare techniek. Naar verwachting presenteert Bang & Olufsen deze nazomer de allereerste oled-televisie. Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan BinnenUit Beeld & Geluid in Heinkenszand, exclusief dealer van Loewe en Bang & Olufsen. Onze adviseurs vertellen u meer over de mogelijkheden van led en oled. Kom langs en erváár de techniek.